Concert with Dr.John in Jazz Middelheim

‘SPIRIT OF SATCH’: DR. JOHN INTERPRETS LOUIS ARMSTRONG

Dr John (zang, gitaar), Sarah Morrow (trombone, Music Director), Jamie Kime (gitaar), Roland Guerin (bas), Herlin Riley (drums)
Gastzangeres: Cécile McLorin Salvant
Gasthoornsectie: Benjamin Herman (altsax), Lluc Casares (klarinet, tenorsax), Tini Thomsen (baritonsax), Jan van Duikeren, Jelle Schouten, Bart Maris (trompet)

Zesvoudig Grammy-winnaar Dr. John is New Orleans’ bekendste nog levende icoon. Hij verpersoonlijkt de freewheeling spirit en de vele muzikale tradities die zo eigen zijn aan zijn thuisstad. Zijn imposante oeuvre is diep geworteld in de blues, R&B, rock-‘n-roll en jazz. Hij bracht meer dan 30 platen uit, scoorde wereldhits met songs als Right Place, Wrong Time en Such a Night, en de lijst met topartiesten waarmee hij ooit mee samenwerkte, is schier oneindig: Eric Clapton, Rolling Stones, Aretha Franklin, B.B. King, Lou Reed,Van Morrison

Het stond dan ook in de sterren geschreven dat Dr. John ooit een muzikaal eerbetoon zou brengen aan die andere larger-than-lifelegende uit New Orleans: Louis ‘Satchmo’ Armstrong. Diens muzikale innovaties vormden mee het kader voor de jazz in de twintigste eeuw, zijn speelse en levenslustige karakter maakten van hem een erg geliefd en geprezen figuur, en dat tot ver buiten de grenzen van de VS. Armstrong was ook een van de eerste echt populaire Afro-Amerikaanse entertainers voor wie de huidskleur minder belangrijk was dan zijn muziek, en dat in een land waarin rassenscheiding op dat moment nog steeds de normaalste zaak van de wereld was.

Op Ske-Dat-De-Dat… The Spirit Of Satch, een album dat Dr. John in augustus 2014 uitbracht op het Concord Records label, interpreteert hij het muzikale genie Armstrong met 13 essentiële nummers uit diens vijf decennia overspannende carrière. “Hij is een legende op alle vlakken, omwille van de manier waarop hij zong, zijn manier van trompet spelen, en veel meer.”, zegt Dr. John. The Spirit Of Satch wordt uiteraard gekleurd door de typische stem en pianostijl van Dr. John, maar aan het album werkte eveneens een indrukwekkende lijst gastmuzikanten mee zoals Bonnie Raitt en Blind Boys of Alabama. En omdat de plaat uiteraard een eerbetoon is aan de man die de trompet populair wist te maken bij een breed publiek, mocht ook de crème de la crème van de hedendaagse trompettisten niet ontbreken: van Terence Blanchard tot Dirty Dozen Brazz Band.